ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

+30 210-9573242-44

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Posted by Evi Dimopoulou
on 22 January 2015

Διαστάσεις μάστιγας έχει πάρει η επιθετική παρενόχληση ανηλίκων, γνωστή και ως «bullying», στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια προβληματίζοντας τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την πολιτεία.

Σύμφωνα με τις έρευνες τουλάχιστον ένα στα έξι παιδιά έχουν βρεθεί στη θέση του θύματος, σε περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής βίας από συνομηλίκους τους στο ενδοσχολικό περιβάλλον. Ο θύτης, ο οποίος συνήθως είναι μεγαλύτερης σωματικής διάπλασης και ηλικίας, επιχειρεί να εκφοβίσει το θύμα του με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ειρωνεία και απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα.

Το παιδί, το οποίο έχει κακοποιηθεί λεκτικά ή σωματικά συνήθως φοβάται να το ομολογήσει στο οικογενειακό του περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εσωστρέφεια ή τάσεις μοναχικότητας.

Μελέτες ερευνητών έχουν αποδείξει ότι η κακομεταχείριση των παιδιών τραυματίζει ανεπανόρθωτα την εγκεφαλική και ψυχολογική τους ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, το παιδί-θύμα μπορεί να παρουσιάσει ψυχολογικές διαταραχές, οι οποίες θα χρειαστούν χρόνο, τη στήριξη των γονέων και την συμβολή ψυχολόγων για να θεραπευτούν.

Το σχολείο ως χώρος διαπαιδαγώγησης  και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών οφείλει να καταστείλει τα περιστατικά βίας με διάφορα προγράμματα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι γνωρίζουν πως να διαχειριστούν την παραβατική και επιθετική συμπεριφορά των ανηλίκων.

Δημήτρης Κουμανίδης
Στέλεχος της Symbol Security